Anatomi Testis Hastalıkları
22 Temmuz 2024

Anatomi Testis Hastalıkları

Anatomi: Testis

Testisler, skrotum adı verilen testis torbası içinde yer alır. Erkeklerde temel üreme organları olan testisler, çift olarak bulunur. Oval şekilli ve yanlardan basık olan testisler, küçük bir kuş yumurtası büyüklüğündedir. Testisler, erkek üreme hücresi olan sperm hücrelerini üretir ve depolar. Testislerin işlevlerini yerine getirebilmesi için skrotum içinde yer almaları zorunludur. Çünkü testislerin içindeki spermler, normal vücut sıcaklığı olan 36.5 derecede yaşayamaz. Bu nedenle testisler, vücut dışında, biraz daha soğuk bir ortamda bulunur. Testislerin ön kenarı, her iki yüzü ve uçları düz bir zar ile kaplıdır. Arka kenarının sadece yan kısmı periton ile kaplıdır. Zar olmayan bölgede bol miktarda damar ve sinir bulunur. Testis dokusunun dış kısmı, elastik olmayan bağ dokudan oluşan bir kapsül ile kaplıdır. Bu kapsül, arka kenarından testisin içine girerek damar ve kanalların vücut içine girmesine olanak sağlar.

Testisler, katmanlara ayrılır. Her katmanda çok katlı bağ dokudan oluşmuş 2-3 adet kanalcık bulunur. Bu kanalcıklar, sperm üreten hücreler ve Sertoli hücreleri içerir. Sertoli hücreleri, spermin gelişimi için gerekli besleyici maddeleri salgılar. Ergenlik döneminde başlayan sperm üretimi, yaşam boyu devam eder.

Testis Görevleri

  • Testosteron hormonu salgılamak
  • Sperm üretimini sağlamak
  • Erkeklere özgü bazı fiziksel özelliklerin gelişmesini sağlamak
  • Sperm işlevlerini korumak
  • Salgıladığı testosteron hormonu ile ergenlik döneminde sesin kalınlaşmasını, sakal ve bıyık çıkmasını, vücut kaslarının gelişmesini ve cinsel isteği artırmak gibi özellikleri sağlamak

Testis Hastalıkları

Testislerde ağrı, küçülme veya büyüme, dolgunluk hissi, şişkinlik, ele gelen gelişmiş damarlar gibi belirtiler, testis hastalıklarının işaretleridir. Bu belirtilerin fark edilmesi durumunda, mutlaka bir üroloji doktoru ile görüşülmelidir. Bazı testis hastalıkları şunlardır:

  • İnmemiş testis
  • Testis torsiyonu
  • Testis iltihabı
  • Testis kanseri
  • Epididimit
  • Orşit
  • Spermatosel

Ek Bilgiler

Testislerin sağlıklı işleyişi, genel erkek sağlığı açısından büyük önem taşır. Düzenli olarak testis muayenesi yapmak, olası sorunların erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, testis sağlığını korumak için önemlidir. Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, testis sağlığını olumlu yönde etkileyen faktörler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İzgü

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Testislerimin normal vücut sıcaklığında yaşayamayan spermler ürettiğini ve bu yüzden skrotumda bulunmaları gerektiğini bilmiyordum. Testislerimin görevleri arasında testosteron hormonu salgılamak ve sperm üretmek dışında erkeklere özgü fiziksel özelliklerin gelişmesini sağlamak da var mış, bu durumun sesimin kalınlaşması ve sakal çıkması gibi etkileri olduğunu öğrenmek ilginçti. Testis hastalıklarının belirtileri arasında ele gelen gelişmiş damarlar da var mış, bu gibi belirtileri fark ettiğimde bir üroloji doktoruna başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İzgü,

Testislerin vücut sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıkta bulunmaları gerektiği ve bu yüzden skrotumda yer aldıkları bilgisi doğru. Ayrıca, testislerin testosteron hormonu salgılamak ve sperm üretmek gibi önemli görevleri bulunur. Bu hormon, sesin kalınlaşması, sakal ve kıllanma gibi erkeklere özgü fiziksel özelliklerin gelişmesini sağlar.

Testislerde ele gelen gelişmiş damarlar veya diğer anormal durumlar, varikosel gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu tür belirtileri fark ettiğinde bir üroloji doktoruna başvurman, sağlığın açısından önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, olası ciddi sorunları önleyebilir. Sağlığına dikkat ettiğin için tebrik ederim ve herhangi bir sorun gözlemlediğinde mutlaka bir uzmana danışmalısın.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dirsek Eklemi Anatomisi

Dirsek Eklemi Anatomisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sırt Kasları Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sırt Kasları Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pelvis Anatomisi Pelvisin Görevleri Nelerdir?

Pelvis Anatomisi Pelvisin Görevleri Nelerdir?

Kulak Zarı Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kulak Zarı Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kadın Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kadın Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Anatomi Hücre Görevleri

Anatomi Hücre Görevleri

Güncel

Veteriner Anatomi Nedir?

Veteriner Anatomi Nedir?

Güncel

Genel Anatomi Tarihi

Genel Anatomi Tarihi