Anatomi İskelet Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Anatomi İskelet Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi: İskelet Sistemi

İskelet sistemi, canlıların kemiklerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, çevresi kaslarla sarılı dayanak veren yapıdır. İskelet ya da iskelet sistemi, biyolojide canlı organizmaya fizyolojik dayanak veren, iç uzuvlara savunma imkânı sunan, genellikle minerallerden meydana gelen bir yapıdır. İskelet, organizmanın kendine has şeklinin oluşmasını sağlar. İskelet sisteminde yassı, uzun ve kısa kemikler olmak üzere üç tür kemik türü vardır.

İnsan vücudunun çatısını iskelet sistemi oluşturur. Bu sistem, fonksiyonel olarak kemikler, eklemler ve bağlardan oluşmuştur. Ayrıca, farklı yapılarda ve farklı eklemlerde bulunan ve farklı görevler yüklenmiş kıkırdaklar da unutulmamalıdır. Çoğu zaman, eklemi meydana getiren kemiklerin, artiküle eden yüzeyleri, ince kıkırdak bir tabaka ile örtülüdür. Özellikle birbirine uyum sağlamayan eklemlerin yüzeyleri arasında, kıkırdak yapıdan oluşmuş elastik elemanlar bulunur. Özel yapıda olan bu kıkırdak oluşumları ile eklem yüzeyleri birbirine uyumlu bir duruma getirilir ve böylelikle fonksiyon içinde uyumlu bir bütünlük oluştururlar.

İskelet sisteminin önemli kısımlarını oluşturan yapılar, hareket sisteminin pasif elemanlarıdır. Ancak, hareketin olabilmesi için belirli bir kuvvete ihtiyaç vardır. Bu işlem, hareket sistemi içinde önemli bir komponent olarak bulunan kaslar aracılığıyla sağlanır. Böylelikle kaslar, hareket sisteminin aktif elemanlarını oluştururlar. Kasların çalışması ile meydana gelen kuvvetlerin ilgili kemiklere aktarılmasında tendonlar (bağlar) önemli görevler üstlenmiştir. Bununla birlikte, kasları zaman zaman oldukça ince, bazen de kalın yapılar şeklinde saran örtüler (fasciae) de vardır. Kaslar, sahip oldukları tendonlar tarafından eklemlere kadar uzanırlar ve meydana gelen kuvvetler, bu tendonlar üzerinden ilgili kemiklere aktarılır. Aynı zamanda, eklem oluşturan kemikler de fonksiyonel olarak uyumlu bir organizasyon içine girerler.

Vücut ağırlığının yaklaşık %50-70'ini hareket sistemini oluşturan elemanlar oluşturur. Bu sistemin beslenmesi konusunda kan damarları ve lenf sistemi de önemli görevler üstlenirler. Kasların innervasyonları sinir sistemi aracılığıyla sağlanır ve istenen hareketler böylelikle meydana gelir. Bir spor eğitmeni açısından anatomi terimleri oldukça önemlidir. Her ne kadar bu terimleri öğrencilerle doğrudan konuşmasa da, iş sırasında hangi hareketin, hangi kasa etki ettiğini bilmek açısından son derece kullanışlıdır ve dünyanın neresine giderseniz gidin Latince anlatılan bu terimler aynı adları ile kullanılmaktadır.

İskeletin Görevleri

  • Vücudun dik durmasını sağlar.
  • İç organları dış etkenlerden korur.
  • Kan hücreleri üretir.
  • Kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri depolar.
  • İç uzuvlara ve kaslara tutunma yüzeyi sağlar.
  • Vücuda tipik şeklini verir.
  • Kaslar sayesinde vücudun hareket etmesini sağlar.

İnsan vücudunun büyüklüğü ve formu, belirli kurallar arasında oluşmuş ve belirli bir sistem ile bir araya gelmiş kemikler ve bu kemikleri eklem bölgelerinde birbirine bağlayan kıkırdak yapılardan ortaya çıkar. Vücudun dış görünüşü, başka bir deyişle, vücudun modeli, yine hareket sisteminin önemli bir komponenti olan kaslar ve narin doku ile sağlanır. Hareket sisteminin pasif elemanlarını oluşturan kemikler; şekil, durum ve fonksiyonel mimari olarak farklı özellikler gösterirler. Örneğin, kemik sistemi, koruma amaçlı bir mimari olarak düşünülebilir. Böylelikle, beyin ve omuriliğin koruma amaçlı kemik mimari arasında bulunduğu görülür. Aynı şekilde göğüs kısmında bulunan kalp ve akciğerler de kaburgaların ve destekleyici diğer kemiklerin oluşturduğu bir kafes arasında yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yıldanur

26 Temmuz 2024 Cuma

İskelet sisteminin vücudumuzda bu kadar önemli bir rol oynadığını öğrenmek beni gerçekten şaşırttı. Vücudun dik durmasını sağlamak ve iç organları korumak gibi temel görevleri var ama aynı zamanda kan hücreleri üretmek ve mineralleri depolamak gibi hayati fonksiyonları da yerine getiriyor. Kasların çalışması ile kemiklere kuvvet aktarımı nasıl bu kadar uyumlu şekilde gerçekleşiyor? Ve eklem yüzeylerinin kıkırdak ile örtülü olması, hareketlerin daha akıcı olmasını nasıl sağlıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yıldanur Hanım, gerçekten de iskelet sistemimizin bu kadar çok ve çeşitli görevi yerine getirmesi etkileyici. Kasların kemiklere kuvvet aktarabilmesi, kas ve kemiklerin birbirine tendonlar aracılığıyla bağlanması sayesinde mümkün oluyor. Kaslar kasıldığında, bu kuvvet tendonlar aracılığıyla kemiklere iletiliyor ve böylece hareket sağlanıyor. Eklem yüzeylerinin kıkırdak ile örtülü olması, eklemlerin daha az sürtünme ile çalışmasını ve daha akıcı hareket etmesini sağlar. Kıkırdak aynı zamanda eklem yüzeylerini koruyarak aşınmaların önüne geçer. Bu uyumlu işleyiş, vücudumuzun harekete geçme kabiliyetini ve dayanıklılığını arttırır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akciğer Anatomisi Nedir?

Akciğer Anatomisi Nedir?

Kalp Anatomisi Kalbin Konumu ve Komşulukları

Kalp Anatomisi Kalbin Konumu ve Komşulukları

Vajina Anatomisi Nedir?

Vajina Anatomisi Nedir?

Karaciğer Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karaciğer Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dirsek Eklemi Anatomisi

Dirsek Eklemi Anatomisi