Yüz Anatomisi Yapısı
25 Haziran 2024

Yüz Anatomisi Yapısı

Yüz Anatomisi

Yüz bölgesinde viscerocranium bulunur ve bu bölge, bazı önemli duyu organlarını da koruyan kemikler olan osso faciei ile çevrilidir. Baş bölümü kemiklerinin yapısal şekilleri ve eklemleşme biçimleri, bir taraftan beyin bölgesini diğer taraftan da önemli duyu organlarını korumaya yöneliktir. Yüz bölgesi kafa kemiği anatomisi, konuşma ve fonasyon ile ilgili önemli görevleri de bulunmaktadır. Yüz bölgesi kemikleri arasındaki açıklıklar ve yollar ile hava ve yemek ihtiyacı da karşılanmıştır. Neurocranium'u oluşturan kemikler, aralarında bazı sıkı bağlar ve eklemler meydana getirir. Küçük çocuklarda bu kemikler daha yumuşaktır; yaş ilerledikçe bu alanlar daha sert ve boşluklu hale gelir. Kafatası iskeleti anatomisinde, kemiklerden birinin bağ kurmaması, bedenin diğer bölgelerindeki eksikliklere benzemez; bu bölge, insan bedeninin emir aldığı beynin bulunduğu bölüm olduğu için çok önemlidir.

Yüz Kasları (Mimik Kasları)

Yüz kasları, yüz ve boyunun deri tabakalarına bağlanarak mimik hareketlerinin ortaya çıkmasını sağlayan kaslardır. Tüm yüz kasları 7. kranial sinir olan N. Facialis tarafından innerve edilirler.

  • Kafa derisinin hareketini sağlayan M. Epicranius kası, gerçekte M. Occipitofrontalis ve M. Temporoparietalis olmak üzere iki kastan oluşur. M. Occipitofrontalis arkada occiputtan başlayıp alına kadar gelirken, M. Temporoparietalis ise kulağın üst kısmından başlayıp yukarıda galea aponeurotica'da sonlanır. İki kas parçası da aponeurosis bağ dokusuyla bağlantı yaparak kafatasının üzerini örterler. Epicranius'un önde bulunan parçası, kaşların yukarı kalkmasını ve alnın yatay olarak kırışmasını sağlar.
  • M. Auricularis posterior, superior ve anterior kasları kulağın etrafını sarar ve kulağı öne, arkaya ve yukarı yönlere hareket ettirir.
  • Yüz mimiklerinde M. Orbicularis oculi üç parça kastan oluşarak göz kapağının kapanmasını sağlar. M. Corrugator supercilli kaşların medial yarısında, M. Orbicularis oculi kasının derininde bulunur ve kasıldığında kaşları birbirine yaklaştırır. M. Corrugator supercilli'nin medial tarafında bulunan M. Depressor supercilli, kaşların iç kısmını aşağı doğru çeker.
  • Burun çevresindeki kaslardan M. Procerus küçük bir piramit biçimindedir ve kasıldığında burun kökünde kırışıklıklar ortaya çıkarır. M. Nasalis iki parça kastan meydana gelir ve burun kanatlarının açılıp kapanmasını sağlar.
  • Ağız çevresinde bulunan ve lifleri aşağı-içe doğru uzanan M. Levator labii superior kası, üst dudağın yukarı doğru çekilmesini sağlar. M. Zygomaticus major ve minor kasları, gülme esnasında dudak kenarlarını yukarı ve yana doğru çeker. M. Risorius tebessüm kasıdır, M. Depressor labii inferior alt dudağı aşağı doğru çeken kas, M. Depressor anguli oris ağız köşesini aşağı doğru çeken kas, M. Orbicularis oris dudakların kapanmasını sağlayan kas ve M. Buccinator ise ıslık çalma hareketini yaptıran kastır.
  • Fasial paralizi, yüzde sık karşılaşılan bir hastalıktır ve halk arasında yüz felci olarak bilinir. 7. kranial sinirin tutulumuna göre bu kasların paralizisi neticesinde yüzde mimik hareketleri alınamaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anatomi Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Göz Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Göz Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hareket Sistemi Anatomi

Hareket Sistemi Anatomi

Anatomi Hücre Görevleri

Anatomi Hücre Görevleri

Anatomi Eksenler ve Düzlemler

Anatomi Eksenler ve Düzlemler

Güncel

Pelvis Anatomisi Pelvisin Görevleri Nelerdir?

Pelvis Anatomisi Pelvisin Görevleri Nelerdir?

Güncel

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Anatomi Nasıl Çalışılır?