Anatomi İskelet ve İnsan
22 Haziran 2024

Anatomi İskelet ve İnsan

Anatomi İskelet Sistemi

İskelet sistemi, canlıları ayakta tutan, eklem kısımlarını bağlarla birbirine bağlayan ve kaslarla çevrili olan yapıya denir. İskelet sistemi, organizmalara fizyolojik açıdan destek olan, iç organlara koruma sağlayan ve çoğunlukla minerallerden oluşan bir yapıdır. Ayrıca organizmanın kendine özgü şeklini oluşturmasına yardımcı olur. İskelet, uzun, yassı ve kısa kemikler olmak üzere üç tür kemikten oluşur.

İskelet Sistemi ve İnsan

İnsanlarda vücudun dayanak yapısını, yani çatısını iskelet sistemi oluşturur. Bu sistem içerisinde eklemler, kemikler ve bağlar fonksiyonel olarak yer alır. Farklı eklemler ve yapılarla oluşan kemiklerin, ince bir kıkırdak tabaka ile örtülü, artiküle olan yüzeyleri özellikle birbirine uyumlu olmayan eklemler arasında kıkırdak yapı oluşturur. Oluşan bu elastik kıkırdaklar sayesinde eklem yüzeyleri birbirine uyum sağlar. Bu şekilde birbirleriyle bütünlük ve uyumluluk gerçekleşir.

İskelet sisteminde önemli kısımları oluşturan yapılar, hareket sisteminin pasif elemanlarıdır. Hareketin gerçekleşmesi için bir kuvvete ihtiyaç vardır. Bu kuvvet, kasların yardımıyla sağlanır. Bu sayede kaslar, hareket sisteminin aktif elemanlarını oluşturur. Bağların, yani kirişi en önemli görevi, kasların çalışmasıyla ortaya çıkan kuvveti kemiklere aktarmaktır. Ayrıca kaslar bazen ince ya da kalın yapılar şeklinde saran örtülerle çevrilidir. Kasların bağlar tarafından eklemlere kadar uzanır ve burada oluşan kuvvetler tekrar bu bağlar üzerinden kemiklere aktarılır. Karşılıklı olarak da eklem kısımlarına gelen kemikler birbirleriyle uyumlu ve fonksiyonel bir organizasyon içinde bulunur.

İnsan vücudunun beden ağırlığının %50-70'ini hareket sistemini oluşturan elemanlar meydana getirir. Beslenme açısından bu sistem, kan damarları ve lenf sistemi önemli görevler üstlenir. Vücuttaki kaslar, sinir sistemi sayesinde innervasyon sağlanır ve yapılması istenilen hareketler böylece oluşur.

İskelet Sistemi Görevleri

  • İskelet, iç organları dış etkilerden korur.
  • Kemikler fosfor ve kalsiyum minerallerini depolar.
  • İnsan vücudunun dik durmasını sağlar.
  • Kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur.
  • İnsan vücuduna tipik şeklini verir.
  • İskelet, kaslara ve iç organlara tutunma sağlar.
  • Kasların yardımıyla vücudun hareket etmesini sağlar.
Vücudun büyüklüğü ve formu, belli bir düzen ile bir araya gelmiş olan kemikler, bu kısımları birbirine bağlayan kıkırdak yapılar ve belli bir eksen arasında oluşur. İnsan vücudunun dış görünüşü, modeli, yine hareket sisteminin önemli bir bileşeni olan kaslar ve tüm bu yapılarla birlikte narin doku ile sağlanır.

Hareket sisteminin pasif elemanlarını oluşturan kemikler; şekil, fonksiyon ve durum olarak mimaride farklılıklar gösterir. İskelet yani kemik sistemi, koruma amaçlı da düşünülebilir. Omuriliğin ve beynin kemik mimarisi arasında koruma amaçlı bulunduğu gözlemlenir. Bunun gibi koruma amaçlı olduğu kısımlar ise kalp ve akciğer organları, kaburga kemiğinin oluşturduğu kafes içinde yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Anatomi Testis Hastalıkları

Anatomi Testis Hastalıkları

Haber Bülteni

Güncel

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Güncel

Kulak Anatomisi Özellikleri

Kulak Anatomisi Özellikleri