Kol Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Kol Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kol Anatomisi

Bedenimizin çeşitli hareketlerini ve işlevlerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynayan kol, iki bölüm halinde değerlendirilir. Omuz ekleminden dirseğe kadar uzanan kısım "kol", dirsekten el bileğine kadar uzanan kısma ise "ön kol" denir. Genellikle "kol" kavramı bu iki bölümün tamamını kapsar. Kol bölümünde humerus adı verilen tek kemik bulunur. Ön kol bölümünde ise radius ve ulna olarak adlandırılan iki kemik yer alır. Kolun aşağıya, yukarıya, içe ve dışa yani çeşitli yönlere hareketini omuz eklemi ve bölgedeki kaslar destekler. Kolda dört farklı kas bulunur ve bunların arasında en önemli kas, iki başlı olan pazı (biceps brachii) kasıdır. Bu kas, ön kolun bükülmesini sağlar. Ön kol ise ekstansiyon ve fleksiyon, içe ve dışa dönüş hareketlerini dirsek yardımıyla, koldan başlayarak ön kolda biten kaslar aracılığıyla yapar. Ön kolda 18 adet kas bulunur ve el ile parmakların hareketleri bu kaslar yardımıyla sağlanır.

Kol Kemikleri

Kolda bulunan kemikler üst ekstremite kemikleri arasında yer alır. Bu kemikler kolun hareketini ve alınan darbelerin karşılanmasını sağlar. Kol kemikleri, kolda ve ön kolda bulunan toplam üç kemikten oluşur. Bunlar:

  • Humerus: Humerus, oldukça kalın bir kemiktir. Kolda dirsek ile omuz arasında yer alan kalın ve tek kemik budur. Kemiğin gövde bölümü "corpus humerus", üst uç tarafı ise "caput humeri" olarak tanımlanır. Humerus kemiği üst uç olan caput humeri ile omuz eklemine bağlanır. Bağlantı yerinde klavikula ve skapulanın ucu olan akromion ile komşuluğu vardır. Humerus kemiğinin alt ucu dirsek eklemiyle bağlantı yapar. Humerus kemiğinde en fazla kırık caput humeri bölgesinde rastlanır. Düşme ve darbe gibi durumlarda kolun omuz eklemine yakın olan kısımları daha fazla kırılmaya yatkındır. Bu yüzden omuz bölgesini korumak, kolun kırılmaktan korunmasına da yardımcı olur.
  • Radius: Dirsek ve bilek arasında kalan iki kemikten biridir. Gövde kısmı "corpus radii" olarak tanımlanır. Kemiğin üst ucu humerus ile birleşir ve dirsek eklemini oluşturur. Kemiğin alt ucu ise el bileği eklemine katılır.
  • Ulna: Ulna, ön kol kemikleri arasında yer alır. Ön kolun iç kısmında yer alan uzun bir kemiktir. Kemiğin gövde kısmı "corpus ulnae" olarak tanımlanır. Kemiğin üst kısmı yarım ay gibi çentik şeklindedir. Bu bölüm "olecranon" olarak tanımlanır ve bu kısım kemiğin en fazla kırılan bölgesidir. Özellikle spor aktivitelerinde bu bölge kırıklarına çok fazla rastlanır.
Kolda, dirsek altında iki kemiğin bulunması, kolun dönme hareketini yapmasını sağlar. Radius ve ulna kemikleri bilek kemikleri ile eklem yapar. Kol anatomisinde, kemiklerin kol hareketlerini sağlaması kas ve bağların desteği sayesinde olur.

Kaslar ve Hareketler

Kol ve ön kol bölgesinde bulunan kaslar, kolun farklı yönlere hareket etmesini sağlar. Kol kasları omuz eklemine yakın kaslar olarak deltoid, pectoralis major ve latissimus dorsi'yi içerir. Ön kol kasları ise fleksör ve ekstansör gruplara ayrılır. Fleksör kaslar, ön kolun ve parmakların bükülmesini sağlarken, ekstansör kaslar ise ön kolun ve parmakların uzatılmasını sağlar.

Sinirler ve Damarlar

Kol ve ön kolun sinir ve damar yapısı da oldukça karmaşıktır. Kol bölgesinde brachial arter ana kan damarı olarak geçer ve bu damar dirsekte radial ve ulnar arterlere ayrılır. Sinirler arasında ise median, radial ve ulnar sinirler en önemli olanlardır. Bu sinirler kolun ve elin duyusal ve motor işlevlerini kontrol eder.

Kol anatomisi, kemiklerin, kasların, sinirlerin ve damarların birlikte çalışmasıyla çeşitli hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Bu yapıların sağlıklı ve bütün olması, kolun işlevselliği açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Anatomi Konu Anlatımı

Anatomi Konu Anlatımı

Anatomi İskelet ve İnsan

Anatomi İskelet ve İnsan

Sinek Anatomisi ve Özellikleri

Sinek Anatomisi ve Özellikleri

Haber Bülteni