Omurga Anatomisi Yapısı
21 Temmuz 2024

Omurga Anatomisi Yapısı

Omurga Anatomisi

Omurga, bedenimizi ayakta tutan ve merkezi sinir sistemini koruyan önemli bir yapıdır. Omurga, üç ana bölümden oluşur:

  • Boyun (Servikal) Bölgesi
  • Sırt (Torakal) Bölgesi
  • Bel (Lomber) Bölgesi

Omurganın en tepesinde beynin arka bölümünde yer alan beyincik bulunur. Beyinciğin hemen altında omurilik soğanı yer alır ve devamında omurlar sıralanır. Omurgada toplam 33 adet omur (vertebra) bulunur. Bu omurlar:

  • Boyunda 7 adet (Servikal vertebra)
  • Sırtta 12 adet (Torakal vertebra)
  • Belde 5 adet (Lomber vertebra)
  • Belin altında 5 adet (Sakral vertebra)
  • Kuyruk sokumunda 4 adet (Koksigeal vertebra)

Omur kemiğinin ortasındaki boşluk, yetişkin bir insanda ortalama 2 cm çapındadır. Omurlar birleştiğinde bu boşluklar bir kanal oluşturur. Bu kanaldan, başlangıç yeri beyincik olan sinirler topluca aşağı doğru ilerler. Faset eklemleri ve omurlar arasındaki boşluklardan sinirler dışarı çıkarak vücuda dağılırlar.

Omurga İçinden Geçen Sinirler

Merkezi sinir sistemini oluşturan sinirler omurgadan geçer. Bu nedenle omuriliğin herhangi bir şekilde sakatlanması, sinirlerin kontrol ettiği organların da sakatlanmasına yol açar. Omurlar ve eklemler arasındaki boşluklardan otuz bir tane sinir ucu vücuda dağılır. Merkezi sinir sisteminin kontrolü beyincik tarafından sağlanır. Beyincik, bu kontrolü vücudun her noktasına kılcal damar gibi dağılmış olan sinirler aracılığıyla yapar. Sinirler, omurilik soğanını geçerek omurga kemiklerinin oluşturduğu kanalın içinden topluca kuyruk kemiğine doğru ilerler.

Diskler

Omurlar, yer çekimi etkisiyle birbirine baskı yapar. Omurların bu baskısı ile birbirine zarar vermesini önleyen diskler bulunur. Diskler, omurgaya esneklik kazandırır ve hareket yeteneğini artırır.

Faset Eklemleri

Omurlar, alt ve üst kısımlarında dört tane faset eklemi ile eklem yapar ve karmaşık bir yapı oluşturur. Omurga kemikleri vücudun iç tarafına doğru dizilirken, faset eklemleri dış tarafa, yani sırtımıza doğru dizilir. Faset eklemlerinin hassas tırnaklarından ikisi bir omura, diğer ikisi başka bir omura kilitlenir. Böylece omur kemikleri faset eklemleri sayesinde zincir gibi birbirine bağlanır. Bu eklem yarı oynar bir eklem olup, öne doğru yüzde 80, arkaya doğru yüzde 20 açı yaparak hareket edebilir.

Torakal Vertebra

Enseden başlayıp kaburgaların omurgaya bağlandığı yere kadar olan omurlardır. Toplam 12 adet olup, bu bölgede meydana gelen hasarlar genital bölge ve ayakların kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir.

Lomber Vertebra

Bel bölgesinde bulunan 5 adet omurdan oluşur. Bu bölgede hasar meydana gelmesi sonucu bacaklar ve daha aşağıdaki vücut bölümleri hareket yeteneğini kaybedebilir.

Sakral Vertebra

Kuyruk sokumu bölgesinde bulunan sinirlerdir. Toplam 5 adet sakral omur bulunur. Bu bölgede hasar oluşması genital bölge ve ayaklarda kontrol kaybına yol açabilir.

Koksigeal Vertebra

Hareketsiz birbirine yapışık 4 kemikten oluşur. Kuyruk sokumunun uç kısmıdır. Bu bölgede yaşanabilecek hasarlar genellikle ayakların öne kayması sonucu kalça üzerine düşme ile meydana gelir. Çok fazla hasar oluşmaz, fakat oluştuğunda ayaklarda geçici hasar yaşanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ongun

21 Temmuz 2024 Pazar

Boyun bölgemdeki omurların sıkışması boyun ağrısına neden olabilir mi? Omurlar arasındaki diskler tam olarak ne işe yarar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ongun,

Evet, boyun bölgesindeki omurların sıkışması boyun ağrısına neden olabilir. Omurlar arasındaki diskler, omurganın esnekliğini ve hareket yeteneğini sağlamakla birlikte, darbeleri emerek omurların birbirine sürtünmesini önler. Bu diskler, omurganın sağlıklı ve dengeli bir şekilde işlev görmesine yardımcı olur. Sıkışma durumlarında bu diskler zarar görebilir veya yerinden kayabilir, bu da sinirlerin sıkışmasına ve ağrıya yol açabilir. Bir uzmana danışmanızı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Eklemler Anatomi Oynamaz Eklemler

Eklemler Anatomi Oynamaz Eklemler

Tme Anatomisi Nedir?

Tme Anatomisi Nedir?

Beyin Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyin Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi Eksenler ve Düzlemler

Anatomi Eksenler ve Düzlemler

El Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

El Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?