Dış Kulak Anatomisi Özellikleri
15 Temmuz 2024

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Dış Kulak Anatomisi

Genel Bilgi

Dış kulak anatomisi, iki ana bölümden oluşur: kulak kepçesi ve dış kulak yolu. Kulak kepçesi (aurikula), sesin yönünün belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Dış kulak yolu ise kulak kepçesi ile orta kulak arasında yer alır ve yaklaşık 2,5 cm uzunluğundadır. Bu kanal "S" harfi şeklinde kıvrılmıştır ve içerisinde bulunan bezlerin salgıları ve tozlar nedeniyle kulak kirleri oluşur. Bu kirler birleştiklerinde ve kuruduklarında, kanalın tıkanmasına ve işitme kaybına neden olabilirler.

Kulak Kepçesi (Auricula)

Kulak kepçesi, başın iki yanında yer alır ve düzensiz girinti ve çıkıntılardan meydana gelir. Kulak kepçesinin iç yüzü konkavdır ve en derin noktası konka aurikula olarak adlandırılan çukur bir bölgedir. Konka aurikula, dış kulak yoluna (DKY) doğru devam eder.

Kulak kepçesini çevreleyen çıkıntıya heliks denir. Heliksin önünde antiheliks adı verilen ikinci bir kabarıklık bulunur. Dış kulak yolunun ön tarafında tragus adı verilen bir çıkıntı ve bunun hemen altında antitragus adı verilen ikinci bir çıkıntı yer alır. Kulak kepçesinin alt kısmında ise lobül bulunur.

Kulak kepçesi dışta deri, içte elastik kıkırdaktan oluşur. Cilt, lobül kısmı dışında kıkırdağa sıkıca yapışmıştır. Lobül bölümünde gevşek bağ dokusu bulunur. Kulak kepçesinde kil ve yağ follikülleri rudimenter yapıdadır. Kulak kepçesi kas ve bağlar aracılığıyla kafatasına bağlanmıştır. Bu kaslar rudimenter yapıdadır.

Kulak kepçesinin ön yüzünün büyük bir kısmının duyarlılığını, V. kafa çifti sağlar. Kavum konka bölümüne VII. kafa çiftinden dallar gelir. Arka yüzün innervasyonu C2 ve C3 aracılığıyla gerçekleşir. A. temporalis ve a. oksipitalis'in dallarıyla beslenir. Venler arterleri izler ve postaurikuler, preaurikuler ve kulak altı lenf ganglionlarına dökülür.

Dış Kulak Yolu (DKY)

Dış kulak yolu, kavum konka kısmından kulak zarına kadar uzanan bölgedir ve yaklaşık 25-30 mm uzunluğundadır. Kemik ve kıkırdak olmak üzere iki parçadan oluşur. Kıkırdak parça dışta, kemik parça ise içte bulunur. Erişkinlerdeki kemik bölüm daha uzundur. Çocuklarda ise timpan kemiği henüz tam gelişmediği için kıkırdak kısmı daha uzundur. Bu nedenle orta kulak enfeksiyonları kolaylıkla DKY arka duvarı ve mastoid kemiğe geçebilir.

Kıkırdak kısımda cilt kalın ve özellikle arka ve üst tarafta zengin bir cilt altı yağ dokusu bulunur. Bu bölgede yağ, ter ve serümen bezleri ile kıl follikülleri yer alır. Kemik bölümde ise cilt altı dokusu giderek azalır ve kulak zarına doğru tamamen kaybolur. Cilt direkt periosta yapışıktır.

DKY'nda iki adet kemik sütür bulunmaktadır. Altta timpanomastoid sütür ve timpanoskuamöz sütür vardır. Bu sütürler arasındaki deri parçasında zengin bir vasküler ağ bulunur. DKY'nu örten cilt dokusu, içte kulak zarı ile devam eder ve bunun dış yüzünü örter. DKY ön duvarı; mandibuler fossa ve parotis beziyle, alt duvar parotis beziyle komşudur. Arka duvarı ise mastoid kemik ile komşudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tüney

12 Temmuz 2024 Cuma

Dış kulak yolundaki kirlerin işitme kaybına neden olabileceğini bilmiyordum, bu durumla karşılaşan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tüney,

Evet, dış kulak yolundaki kirlerin birikmesi işitme kaybına neden olabilir. Bu durumla karşılaşan kişiler genellikle kulaklarında doluluk hissi, kaşıntı ve bazen ağrı yaşayabilirler. Kir, kulak zarına baskı yaparak veya sesi engelleyerek işitme sorunlarına yol açabilir. Bu tür bir sorun yaşadığınızda bir kulak burun boğaz doktoruna danışmanız faydalı olacaktır. Kulakları temizlemek için kulak çubuğu gibi nesneler kullanmaktan kaçınmak önemlidir, çünkü bu durum kirin daha da ileri itilemesine ve sorunun büyümesine neden olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dalak Anatomisi ve Konumu

Dalak Anatomisi ve Konumu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karın Kasları Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karın Kasları Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Anatomi Dolaşım Sistemi Aşamaları

Anatomi Dolaşım Sistemi Aşamaları

Diş Anatomisi Dişte Bulunan Diğer Yapılar?

Diş Anatomisi Dişte Bulunan Diğer Yapılar?

Diz Eklemi Anatomisi

Diz Eklemi Anatomisi

Güncel

Eklemler Anatomi Oynamaz Eklemler

Eklemler Anatomi Oynamaz Eklemler

Güncel

Meme Anatomisi Yapısı

Meme Anatomisi Yapısı