Anatomi Rahim Dış Genital Organlar
25 Haziran 2024

Anatomi Rahim Dış Genital Organlar

Anatomi Rahim

Anatomi Rahim, Kadın üreme organı olan rahim, dış genital organlar ve iç genital organlar olmak üzere iki bölümden oluşur. Dış genital organlar; büyük dudak (Labia majora), küçük dudaklar (Labia minora), klitoris ve kızlık zarı olarak gözlenir. İç genital organlar ise; vajina (hazne), rahim (uterus), rahim ağzı, tüpler ve yumurtalıklar (over) olmak üzere daha çok kadının üremesi ile ilgili olduğu bölüm olarak gözlemlenir. Şimdi rahmin anatomisini detaylı bir şekilde inceleyelim.


Büyük Dudaklar (Labia Majora): Kadının üreme organının dışarıda bulunan en belirgin kısmını oluşturur. Yukarıdan aşağıya doğru uzanan, içlerinde bol miktarda yağ bezleri, ter bezleri, kan damarları ve sinirler bulunan karşılıklı iki deri kıvrımından oluşmaktadır. Üst kısımlar genellikle kıllarla kaplıdır ve iç kesimlere doğru kıllar kaybolur. Özellikle cinsel ilişki sırasında bu bölgede kanlanma artarak ödem oluşur ve şişen büyük dudaklar erkekte bulunan torbaların karşılığı olarak bilinir.

Küçük Dudaklar (Labia Minora): Vajinanın girişinde, büyük dudakların hemen altında vajinanın girişini çevreleyen yaprak görüntüsünde iki küçük deri uzantısından oluşur. Ebatları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu bölümde kıl veya yağ dokusu bulunmaz. Çok fazla kan damarı ve sinir hücresi bulunmaktadır.

Klitoris: Erkeklerde bulunan penisin karşılığı kadınlarda klitoris olarak adlandırılır. Kadının cinsel organının bulunduğu yerin hemen üstünde, küçük dudakların bittiği yerde bulunur. Çok fazla miktarda sinir ve duyu hücresi içerir. Cinsel ilişki sırasında klitoris sertleşir ve klitorisin duyarlılığı artar.

Kızlık Zarı (Hymen): Vajinanın hemen girişinde, yaklaşık olarak 1 cm aşağıda bağ dokusu ve damarlardan oluşan ince bir deri tabakasıdır. Zarı tam ortasında âdet kanamasının geçeceği biçimde bir açıklık bulunur. Tıpta bu açıklığa hymenal orifis adı verilmektedir. İlk cinsel ilişki ile kızlık zarının yırtılması ve bir miktar kanama beklenir. Ancak her kızlık zarı yırtılmasında kanama meydana gelmeyebilir. Bu nedenle operasyon ile kanın dışarı atılması gerekebilir. Kızlık zarının bisiklet sürme veya düşme gibi durumlarda yırtılması mümkün değildir.

Anatomi Rahim İç Genital Organlar

Vajina (Hazne): Tüp görüntüsünde olan vajina, dış ortam ile rahim arasında bir bağ kurar ve elastik bir yapıya sahiptir. Cinsel ilişki bu bölgede gerçekleşir. Doğum esnasında bebek bu kanalı geçtikten sonra dünyaya gelir. Vajina doğumda genişlerken, doğum sonrasında hızla kendini toparlayan bir yapıya sahiptir.

Rahim (Uterus): Görüntü ve şekil itibari ile armut biçimindedir. Düz kas hücrelerinden oluşarak 6 veya 8 cm arasında boyutlarda ve içi endometriyum olarak bilinen bebeğin yerleştiği bir tabaka ile örtülü organdır. Bu organ, gebelik esnasında mucizevi bir şekilde incelip büyür. Daha sonra doğum gerçekleşince tekrar eski halini alır.

Rahim Ağzı (Serviks): Rahmin vajinaya açılan dar kısmıdır. Serviks, doğum sırasında genişleyerek bebeğin doğum kanalından geçişine izin verir.

Fallop Tüpleri: Yumurtalıklarla rahmi birbirine bağlayan ince, tüp şeklinde organlardır. Fallop tüpleri, yumurtaların yumurtalıklardan rahme taşınmasını sağlar.

Yumurtalıklar (Overler): Kadın üreme hücrelerinin (oositlerin) olgunlaştığı ve hormonların (östrojen ve progesteron) üretildiği organlardır. Yumurtalıklar, her ay bir yumurta üretir ve bu yumurta fallop tüplerine gönderilir.

Ek Bilgiler: Kadın üreme sistemi, karmaşık ve hassas bir yapıya sahiptir. Doğurganlık, hormonal dengeler ve cinsel sağlık gibi konular bu sistemin sağlıklı işleyişine bağlıdır. Bu nedenle, düzenli jinekolojik kontroller ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, üreme sağlığının korunmasında büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Spinal Anatomi Nedir?

Spinal Anatomi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Anatomisi Yapısı

Omurga Anatomisi Yapısı

El Bileği Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

El Bileği Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Megep Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Megep Anatomi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kulak Anatomisi Özellikleri

Kulak Anatomisi Özellikleri